Zien is geloven: de diversiteit van de 58 druiven van Pays d’Oc IGP
In oktober vlogen we met een groep pers, professionals en winnaars van de wijnwinkelcampagne naar het Zuid-Franse Montpellier voor een wijnreis met Pays d’Oc IGP. We keken binnen bij het hoofdkwartier van Pays d’Oc IGP en bij zeven producenten, waar we diversiteit van de 58 druiven van Pays d’Oc IGP ondervinden. Het motto ‘zien doet geloven’ blijkt hier dus absoluut van kracht. Alhoewel in ons geval proeven doet geloven, misschien meer van toepassing is.
Wat houdt het Pays d’Oc IGP kwaliteitslabel in?
Pays d’Oc IGP is een wijnkwaliteitslabel en een beschermde geografische aanduiding in Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk. Er zijn maar liefst 58 verschillende aangeplante druivenrassen, dit biedt een wereld aan mogelijkheden. Van frisse, fruitige wijnen die je bij de borrel drinkt tot volle, stevige wijnen om te combineren bij een gerecht.
We hebben met eigen ogen gezien dat Pays d’Oc IGP een ongeëvenaarde diversiteit en uitstekende kwaliteit levert. Dankzij de diversiteit van de 58 druiven van Pays d’Oc IGP (waarvan wij er 33 proefden tijdens deze trip – geregistreerd door een van de fanatieke professionals) blijven de wijnen je verrassen. De focus op wijnen gemaakt van één druif, met vermelding van ras blijft een belangrijke prioriteit en maakt de wijnen herkenbaar. Het valt op dat sommige rassen erg populair zijn, dit zien we terug in de line-up van de producenten. chardonnay, viognier en sauvignon blanc zijn de meest aangeplante witte druivenrassen dus niet geheel toevallig dat we deze wijnen veel tegenkomen. Toch proeven we ook vele soorten die we nog niet eerder waren tegengekomen tijdens deze trip. Zo proeven we cabernet franc, chenin blanc en petit verdot, maar ook wijnen gemaakt van de marselan druif: volle wijnen met veel structuur, kleur en soepele tannines.
Met zoveel toegestane druivenrassen en verschillende stijlen is er echt voor ieder wat wils, dus het is niet zo gek dat één op de vier flessen Franse wijn in Nederland een Pays d’Oc IGP wijn is.
Op bezoek bij de producenten, dag 1
We trappen de eerste dag af met een bezoek aan Domaine Saint Hilaire in Montagnac. Dit wijndomein is een tijd geleden overgenomen door Patrick Martellucci en zijn vrouw Betty. Wijnmaker Vincent Maurel is aan boord gebleven en samen produceren ze een mooie range aan wijnen. Je kunt hier in de zomer ook overnachten.
Vervolgens lunchen we bij Côte Mas ook in Montagnac, onderdeel van het wijnimperium van Domaines Paul Mas. Hier proeven we onder andere de welbekende Arrogant Frog wijnen. Met zeventien estates is Paul Mas is een van de grootste wijnbedrijven in Languedoc-Roussillon.
Het laatste bezoek van deze dag is Domaine Les Yeuses, dit ligt in Mèze vlakbij de Middellandse Zee. Ze maken toegankelijke, fruitige wijnen met prettige, sappige zuren mede te danken aan de verkoeling van de zee. Dit komt ook het alcoholpercentage ten goede.
Op bezoek bij de producenten, dag 2
Op dag twee staan er weer drie interessante bezoeken op het programma. We starten bij Domaine Gayda in Brugairolles, waar de Engelse eigenaar Tim Ford ons een rondleiding geeft. Alle wijngaarden van Domaine Gayda worden biologisch bewerkt en bijna alle wijnen vallen onder het Pays d’Oc IGP kwaliteitslabel. In totaal worden er ruim een miljoen flessen geproduceerd. Een prachtig domein waar erg leuke wijnen, die goed in elkaar steken, worden geproduceerd. We krijgen hier ook een blending workshop, erg leuk om een keer mee te maken.
Bij Chateau Guilhem vertelt Bertrand Gourdou, de huidige eigenaar en zesde generatie, dat het domein jaren geleden bijna verkocht werd en hij op het allerlaatste moment toch voelde dat dit zijn toekomst was. De verkoop kon nèt op tijd worden tegengehouden. De wijngaarden van Château Guilhem zijn wat hoger (en dus koeler) gelegen, hier worden fruitige en toegankelijk wijnen gemaakt van onder andere chardonnay, viognier en sauvignon blanc. Sinds 2010 zijn de wijngaarden biologisch gecertificeerd en worden er meer dan 350.000 flessen gemaakt.
We eindigen de dag met een bezoek aan Domaine Calmel & Joseph in Montirat, waar we tevens dineren en overnachten. Het ligt vrij afgelegen, maar midden in de natuur. Overnachten kan in een van de gîtes of in de villa met zwembad. Bij aankomst proeven wij eerst een behoorlijk aantal wijnen terwijl we uitleg krijgen van een expert. Naast de meest bekende druiven proeven we ook een rousanne, terret blanc en marselan (een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache). De druiven zijn grotendeels afkomstig van de wijngaarden van circa 50 wijnboeren waar ze intensief mee samenwerken.
Op bezoek bij de producenten, dag 3
De allerlaatste dag is aangebroken, er staat nog één bezoek op het programma bij Domaine de la Baume. Na een rondleiding door de kelder en wijnmakerij is het tijd om de wijnen te proeven. Het zijn voornamelijk monocépage wijnen met een goede prijs-kwaliteit, dit verklaart de populairiteit in Nederland. Na een lekkere lunch is het tijd om weer richting het vliegveld van Montpellier te gaan.
Oogst 2024: veelbelovende sappen ondanks grillig weer
De eerste oogstresulaten laten zien dat eigenlijk alle producenten te kampen hebben gehad met grillig weer, van hagel en late vorst tot een natte lente, zoals bij Domaines Paul Mas en Château Guilhem. Bij Château Guilhem en Domaine de la Baume heeft ‘coulure’ (slechte bevruchting bloesems door nat weer) ook geleid tot wat lagere opbrengsten. Terwijl bij Domaine Gayda juist droogte lagere opbrengsten veroorzaakte. Gelukkig is bij alle producenten de kwaliteit van de eerste sappen veelbelovend. Het belooft een expressieve en elegante jaargang te worden!