Vorige week was het International Sherry Week en laat ik nou vlak daarvoor een Sherry proeverij (van Perswijn i.s.m. sherry.wine/nl) hebben bijgewoond. Of eigenlijk was het een Shapas proeverij. Shapas is een samentrekking van ‘sherry + tapas’. Zo simpel kan het zijn. Nu ben ik (nog) geen grote sherry fan, maar ik was wel erg benieuwd naar deze verrassende combinaties.
Sherry is druk bezig met het vernieuwen van haar imago en hierdoor ook langzaam in populariteit aan het winnen in Nederland. De toenemende belangstelling voor ambachtelijke producten en de opkomst van de culinaire trend van kleine hapjes speelt hier ook een rol in.
Sherry en tapas combi’s
De shapa wordt idealiter op het wijnglas geplaatst, zoals de tapa ooit bedoeld was. Maar naast het wijnglas mag natuurlijk ook. De shapa mag heel eenvoudig zijn of een luxe gastronomisch hapje, er zijn geen regels voor en de combinaties zijn eindeloos. Als het maar matcht. Waar wijnen vaak moeilijk te combineren zijn met hele heftige en uitgesproken smaken (olijven, knoflook, zoute vis) beweert men dat dit sherry erg goed afgaat. Deze ingrediënten komen we ook vaak tegen in Spaanse tapas. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ze in Andalusië bij de tapas graag een glaasje van deze versterkte Zuid-Spaanse wijn drinken. Sherry en tapas gaan blijkbaar zo goed samen, dat het is samengetrokken tot één woord: shapas.
Tijdens de proeverij kregen we 6 shapas geserveerd. De tapas werden verzorgd door 21 Pinchos uit de Rotterdamse Markthal. We begonnen we met een Fino met daarbij een pincho met ansjovis, gefermenteerde aïoli en zwarte knoflook. Daarna dronken we een Manzanilla met een pincho met octopus. Shapa nummer drie was Amantillado plus een pincho met gerijpte ham en een blokje manchego. De suikers in de Sherry werden hier al opgevoerd en stoomden ons klaar voor de vierde combinatie; een medium Sherry met een pincho met geitenkaas, compote van sinaasappel, walnoot en rozijn. Hierna kwamen de mierzoete afsluiters, twee soorten PX gemaakt van de druif Pedro Ximenez.
Regio-specifieke versterkte wijnen
Naast Sherry zijn er nog meer versterkte wijnen die allemaal weer een ander productieproces doorlopen. Zoals Port, Madeira, Marsala of Mavrodafni. Al deze versterkte wijnen zijn regio-specifiek, en om de naam Sherry te mogen dragen moeten de druiven afkomstig zijn uit de Sherry driehoek in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje. De meeste Sherry’s worden gemaakt met de Palomino druif die bijna exclusief uit deze regio komt.
De Sherry regio heeft enorm veel dagen met zon, bijna 300 dagen! En slechts ongeveer 70 dagen regen. Tijdens de droge, hete zomers, brengt de wind vanaf de oceaan genoeg vocht naar de wijngaarden, en de klei in de bodem houdt het water onder de oppervlakte. De ongewoon witte bodem reflecteert het zonlicht terug omhoog op de wijnstokken, wat ze helpt om te groeien en te rijpen.