
Even wegdromen met Zuid-Afrikaanse wijnen
Een masterclass met mooie wijnen uit Zuid-Afrika in de famous panterroom van Mama Kelly met aansluitend een lunch, daar zeggen wij geen nee tegen natuurlijk. Zeker niet als Zuid-Afrika als bestemming op je wishlist staat.
De wijnmaker: Niël Groenewald
Niël Groenewald is sinds 2017 hoofd wijnmaker én marketingexpert bij de Distell Group. Hij is verantwoordelijk voor de productie van Zuid Afrika’s grootste wijnportfolio, waaronder ook de premiumlijn van Nederburg en Fleur du Cap en laten we die mogen proeven tijdens deze masterclass.
Voor zijn overstap naar Distell was Niël 14 jaar hoofd wijnmaker bij Bellingham wines (ook Zuid-Afrika), dus hij heeft inmiddels een behoorlijk track record.
Nederburg is de meest bekroonde wijnmakerij van Zuid-Afrika en heeft meer prijzen en onderscheidingen gewonnen dan welke andere wijnproducent dan ook. Nederburg heeft niet alleen eigen wijngaarden, maar profiteert ook van langdurige samenwerkingen met de beste Kaapse wijnbouwers. Ten aanzien van Fleur du Cap dat ook in het portfolio van Niël valt zijn de percelen van Nederburg behoorlijk groot. Het is dan ook het grootste Zuid-Afrikaanse wijnmerk.
Nederburg Heritage Heroes & Fleur du Cap
Met de serie Nederburg Heritage Heroes brengt dit wijnbedrijf een eerbetoon aan persoonlijkheden die hun stempel hebben gedrukt op de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.
We proeven heel de serie en beginnen met ‘The Young Airhawk’, een frisse sauvignon blanc met veel groene tonen en smaken van gras, asperge en appel. Deze wijn eert Arnold Graue een jonge wijnmaker die op 29 jarige leeftijd met een klein vliegtuigje verongelukte.
The Anchorman is een eerbetoon aan de man die chenin blanc op het landgoed plantte. Niet zo gek dat de wijn waarmee een ode aan hem gebracht wordt een chenin blanc betreft. Zoals deze druif typeert proef ik rijp steenfruit, wat bloemetjes en een klein vleugje kruidigheid.
The Beautiful Lady is een bijzondere gewürztraminer en eert de vrouw van Johannes Graue, die het landgoed in 1937 kocht. Deze springt er van de witte het meest uit, zeer intense geur en duidelijk botrytis invloed, verder tropisch fruit en rozenblaadjes.
The Motorcycle Marvel is een blend van carignan, grenache noir, mourvedre en shiraz. Hiermee wordt Günter Brözel geëerd, de keldermeester van Nederburg die altijd met zijn motor door de wijngaarden trok om te checken hoe het met de druiven ging. Deze Rhône-stijl blend heeft veel smaken van bessen, bramen en wat kruidigheid. Nog wel erg jong, maar een bewaarpotentieel van 10 jaar dus veelbelovend.
The Brew Master is een ode aan Johannes Graue himself, die voor zijn komst naar Zuid-Afrika een bierbrouwerij had. Deze typische Bordeaux-stijl blend van cabernet sauvignon, malbec, merlot en petit verdot is meer in mijn straatje. Lekker stevig, zwart fruit, cederhout, mokka, zwarte peper en een vleugje vanille. Hier wil je een lekker stuk vlees bij! Maar wil je ‘m op zijn top drinken dan moet je daar nog een jaartje of 15 geduld voor hebben.
Als laatste switchen we weer terug naar wit en proeven we de unfiltered sauvignon blanc van Fleur du Cap. Doordat de wijn niet gefilterd is blijft er meer over van het typische sauvignonkarakter. Heerlijk rond, passievrucht, wat grassigheid en weer die bekende asperges. Lekker bij een stukje vis!
Er moesten natuurlijk ook wat plaatjes geschoten worden van het geweldige überpinky interieur en de heerlijke kreeft die ik voorgeschoteld kreeg. De beschreven wijnen worden trouwens vooral geschonken in de horeca, dus check vooral even of je ze op de kaart ziet staan tijdens je volgende etentje.
Met dank aan Pitch PR en Oud Reuchlin & Boelen voor de uitnodiging.