Op een vrijdagmiddag in juni waren we op uitnodiging van Pitch PR voor het eerst sinds lange tijd (vanwege de horecalockdown) weer aanwezig bij een fantastische perslunch. Samen met een exclusief gezelschap mochten we ons weekend vroeg beginnen bij het MOS* in Amsterdam. Hier werden we in de watten gelegd met een overheerlijke 4-gangen lunch die in het teken stond van D.O. Sherry wijnen.
Een kijkje in de wereld van D.O. Sherry
Na een koud aperitiefje in de vorm van een cream sherry met sinaasappel in de zon op het terras werden we naar binnen begeleid. Boven in het restaurant stonden prachtig gedekte tafels op ons te wachten, de sherry lag al koud. Aan Sherry Educator Job Seuren de taak om ons deze middag met zijn passie en enthousiasme voor deze Spaanse wijnen mee te nemen in de wereld van D.O. Sherry.
Al watertandend en met hoge verwachtingen namen we plaats aan tafel en verlekkerden we ons aan het menu wat op tafel lag. Dit beloofde veel goeds! Na een introductie in de wereld van D.O. Sherry door Job werden de eerste twee wijnen ingeschonken, gevolgd door de eerste gang. Na iedere gang nam Job opnieuw het woord en leerden we de wereld van D.O. Sherry steeds beter kennen en waanden we ons voor even echt in het hete Jerez!
Classificatie D.O. Jerez
Sherry is een veelzijdige Spaanse versterkte wijn die al ruim drieduizend jaar wordt gemaakt in en rondom Jerez, gelegen in het zuidelijkste deel van Andalusië. De wijngaarden liggen tussen El Puerto de Santa María, Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda en sherry moet dus in deze driehoek rijpen wil het de classificatie D.O. Jerez mogen dragen.
Dankzij de veelzijdigheid perfect voor gastronomische combinaties
Er zijn verschillende soorten sherry, van droog tot zoet. Het meest aangeplante druivenras in dit gebied is palomino fino. Deze druif staat voor 95% aangeplant en wordt gebruikt voor droge sherry’s. De overige 5% betreft pedro ximenez en moscatel, gebruikt voor de zoete varianten. Sherry wordt vaak als aperitief of als digestief gedronken, maar tijdens deze lunch zagen we dat sherry zich ook uitstekend leent om prachtige gastronomische combinaties mee te maken. Samen met topsommelier Danilo Ruiz en Chef Egon van Hoof heeft Job ons deze middag nóg enthousiaster gemaakt over sherry
Sherry-spijscombinaties
Startend met een heerlijke amuse genoten we deze middag van de volgende waanzinnige sherry-spijscombinaties:
Gang 1: Tartaar van tonijn met radijs, kappertjes en een crumble van zwarte olijf en gebakken mosterd begeleidt met twee wijnen, Fino & Manzanilla
Twee sherry’s om mee te starten, een goed begin. Het kruidige en ziltige van de Manzanilla en het lichte en verfijnde van de Fino maakten deze combinatie tot een succes.
Gang 2: Knolselderij van de barbecue met fenegriek, beurre blanc, achiote olie en zeevenkel met Oloroso.
De Oloroso krijgt door zijn oxidatieve rijping complexe en krachtige aroma’s, die voor een waar feestje in je mond zorgt samen met het rokerige van de knolselderij van de barbecue.
Gang 3: “Fideuà Valenciana” pulpo met langoustine, konijn en carabineros met Amontillado & Cream
Ook kregen we bij de derde gang twee sherry’s te proeven, heerlijk! De saus bij dit gerecht had behoorlijk wat pit, dit combineerde verleidelijk goed met de droge Amontillado. De fluweelachtige Cream gooide hoge ogen vanwege zijn lange afdronk en zoete hints.
Gang 4: Dessert van gezouten mascarpone, bramen, appel en zoethout met Pedro Ximénez
Zoet, zoeter, zoetst. De aroma’s van versgemalen koffie, cacao en chocolade van PX in combinatie met de gezouten mascarpone en chocolade was een voortreffelijke afsluiter!
Complimenten aan Pitch PR, Sherry Educator Job Seuren, chef Egon van Hoof en topsommelier Danilo Ruiz voor deze heerlijke middag. Wij gaan zeker vaker aan de sherry. En voor iedereen die nog twijfelt: haal eens een flesje kwalitatief goede sherry in huis. Het zal je verbazen wat voor een mooie pairings je hier mee kunt maken!