
Op een regenachtige ochtend begin november toog ik af naar de Amsterdamse Zuidas. Hier vond namelijk een bijzondere wijnmakersproeverij en –lunch plaats. Op uitnodiging van De Monnik Dranken mocht ik aanschuiven bij (groene) sterrenrestaurant Bolenius en vertelde wijnmaker Johann Fourie ons alles over de cool climate wijnen van Benguela Cove.
De zoektocht naar hét verfijnde cool climate wijnhuis
Joke Holster, die verantwoordelijk is voor de marketing binnen De Monnik Dranken, licht toe dat ze altijd op zoek zijn nieuwe, bijzonder goede wijndomeinen. De Monnik Dranken is drankengroothandel, merkenbouwer en importeur van maar liefst 44 toonaangevende wijnhuizen. Tijdens de zoektocht naar een Zuid-Afrikaans wijnhuis dat cool climate wijnen maakt kwamen ze terecht bij Benguela Cove. Joke vertelt dat deze wijnen precies die verfijnde, elegante, minerale en koele kenmerken hebben waar ze naar op zoek waren.
Benguela Cove ligt in Walker Bay, op ongeveer vijf kwartier van Kaapstad, tussen Hermanus en Elgin in. Het wijndomein ligt naast een rustige lagune, aan de monding van de Bot rivier, pal naast de Atlantische Oceaan. De wijngaarden profiteren zo optimaal van de koele invloeden van de zee. Benguela Cove refereert trouwens aan de koude Benguela wind, waar deze druivenranken ook mee te maken hebben. Het perceel van het wijngoed omvat maar liefst 220 hectare waarvan 62 hectare uit wijngaarden bestaat. Alle wijnen zijn 100% estate wijnen, wat wil zeggen dat alle druiven van eigen wijngaarden komen.
Van coöperatie naar estate wijnen
In 2013 kocht Penny Streeter, een succesvol Brits/Zuid-Afrikaanse onderneemster (en zelfs erkend voor haar diensten door het Britse koninkrijk met de titel OBE: Order of the British Empire), het perceel inclusief wijngaarden en maakte dit samen met wijnmaker Johann Fourie tot een bijzonder geslaagd wijngoed. Johann werkte voorheen bij het KWV, een coöperatie van Zuid-Afrikaanse wijnboeren en was zodoende al bekend met de kwaliteit van de druiven afkomstig van deze wijngaarden. De beslissing om deze stap te nemen en zelf wijn te gaan maken was de juiste, want het gros van deze wijnen is vaak in no-time uitverkocht. Gelukkig voor ons waren er nog een paar flessen beschikbaar (overgekomen uit een ander land) om kennis te maken met deze wijnen tijdens de proeverij en lunch.
Het proeven van de witte wijnen
We proefden de wijnen meestal in series van twee en begonnen met sauvignon blanc. Eerst de Lighthouse Sauvignon Blanc afkomstig van de noordelijke hellingen (deze krijgen meer zonlicht, hier is het net omgedraaid vanwege de evenaar) en daarna de Estate Range Sauvignon Blanc afkomstig van de zuidelijke hellingen. Beiden duidelijk sauvignon qua aroma’s, maar de laatste wijn heeft een vollere body en ook meer complexiteit.
Daarna proeven we twee keer chardonnay. Te beginnen met de Estate Range Chardonnay, gemaakt van drie chardonnay klonen. De wijn is superfris met smaken van groene appel, brioche, nootachtig, citrus en goede zuren. Gefermenteerd en opgevoed op eiken. De tweede chardonnay is de Vinography, gemaakt van één kloon en afkomstig van één wijngaard. Hier worden slechts 646 flessen van gemaakt. Deze heeft een wat vollere body, meer textuur door goed gedoseerd houtgebruik en is zeer elegant. Ik vind ze allebei geweldig! De Vinography ligt qua prijs wel een klasse hoger (€38,70 t.o.v €16,75)
De sémillion komt op zichzelf en dat mag ook wel. Wat een klapper. Deze wijn kun je rustig tot 15 jaar bewaren en zal zich nog meer ontwikkelen. Heel elegant, smaken van citroengras, vanille, kweepeer, witte lelie en wat ziltigheid. Joke vertelt dat deze wijn binnen 48 uur was uitverkocht.
Het proeven van de rode wijnen
We stappen over op rood en starten met twee keer pinot noir. De Estate Range Pinot Noir, gemaakt van verschillende klonen heeft vooral veel aroma’s van kers en bes, is superfruitig en lekker lichtvoetig. Voor de kenners, veel van kloon 115 en een klein beetje van 777 (de bekende Bourgogne kloon). De Vinography is gemaakt van één kloon (115) en komt van een kleibodem, heeft meer volume, textuur en creamy tannines. De vergisting op hele trossen zorgt in dit geval voor meer fruit én meer tannine.
De wijnen blijven komen en verbazen, want wat heb ik al veel moois geproefd. Tijd voor syrah. De Lighthouse Syrah is een prima wijn, fruitig met wat peper en verder niet heel complex, maar dat hoeft ook niet altijd. De Lighthouse Moody Lagoon Red Blends is een blend van syrah, petit verdot, merlot en cabernet sauvignon en is mooi in balans. Door de combinatie van zwart fruit, kersen en fluweelzachte tannines een wijn die goed in de smaak zal vallen bij velen.
We eindigen met een serie van de malbec-druif. De Estate Range Collage Red Blends is een Bordeaux-blend waarvan de druiven van een wijngaard vlakbij Elgin komen. Hier is het overdag een stuk warmer en in de nacht véél kouder. Alleen de beste druiven worden gebruikt. De Estate Range Malbec is een 100% malbec die best bijzonder is want je proeft superveel rijp fruit, maar ook wat groenige tonen. Ook deze wijn is erg elegant met een fijne frisheid en helemaal in balans.
Feestelijk (groene) sterrenmaal met bijzondere afsluiter
Nadat we al deze wijnen hebben geproefd, mogen we aan tafel voor een heerlijke lunch van meerdere gangen. Groenten spelen, naast duurzame vis- en vleesproducten, een belangrijke rol in de keuken van chef Luc Kosters. In nationale en internationale lijsten staat Bolenius hoog aangeprezen als groentenrestaurant. Naast een Michelinster (2016) heeft Bolenius sinds 2021 ook een Groene Michelinster. Enorm lekker gegeten en wederom genoten van de mooie wijnen in combinatie met de gerechten.
Mijn favoriete wijnen waren beide chardonnays, de sémillion en de twee pinot noirs. En wat me het meest is bijgebleven? Naast geweldige gerechten met gamba, eend en een plek aan tafel naast de wijnmaker, was dat het bijzondere dessert. We sloten namelijk af met een dessert van zijdezachte warme rode biet gecombineerd met de pinot noir. Het gerecht werd opgediend in kleine kruikjes die aan tafel werden opengeslagen, waarna de borden werden opgemaakt en uitgeserveerd. Wat een fijne afsluiter van een feestelijk maal, zowel Benguela Cove als Bolenius hebben er een fan bij!