Om het groeiende segment biologische wijnen extra aandacht te geven organiseerde het Zuid-Franse Pays d’Oc IGP wijnkwaliteitslabel een onvergetelijk Wildpluk diner bij het prachtige Plantage Rococo. Dé perfecte plek om een uitgebreide selectie biologische Pays d’Oc IGP wijnen te proeven én de wilde eetbare planten van het 26 hectare tellende landgoed te ontdekken. In de tweede helft van dit artikel vind je alle ‘facts & figures’ van biologische Pays d’Oc IGP wijnen.
Wildplukwandeling en vijfgangendiner
Na ontvangst met twee heerlijke Pays d’Oc IGP wijnen, trapten we de avond af met een leerzame wildplukwandeling met wildplukexpert Katja Wezel van Wilderlust. We luisterden, plukten, roken aan en proefden van de wilde kruiden die de chef vervolgens in de gerechten verwerkte. Terwijl de chef in de keuken alle voorbereidingen trof, werd een deel van de kruiden door de gasten verwerkt in een zelfgemaakte wilde kruidenboter. Tien biologische (en soms zelfs ook volledig natuurlijke) Pays d’Oc IGP wijnen in alle kleuren en stijlen werden gepaird bij het vijfgangendiner begeleid door wijnprofessional en (ex-)sterrensommelier Gerlinde Polak.
De wijnen, pairings en proefnotities
Benieuwd hoe een gastronomisch vijfgangendiner met wildplukelementen en matchende Pays d’Oc IGP wijnen bij elkaar komen? Hieronder vind je de wijnen, pairings en proefnotities.
Gang 1:
1. Pinot Noir Rosé Scène n°3 2023 – Domaine Ricardelle de Lautrec: fris, aromatisch, aardbei, grapefruit, licht kruidig.
2. Chardonnay L’Exempt 2023 – Les Collines du Bourdic: natuurwijn, fris, sappig, witte bloemen, perzik.
Pairing: aperitief en geschonken bij wild geplukte kruidenboter met huisgemaakt melkbrood
Gang 2:
3. Viognier 2023 – Famille Guilhem: fris, floraal, mango, abrikoos, toast.
4. Viognier Les Cousins 2021 – Carrière Pradal: aromatisch, abrikoos, citroen, bloemen, vol.
Pairing: Burrata Tamarillo met gepoft brandnetelzaad
Gang 3:
5. Caladoc Nature Robert 2022 – Domaine Ricardelle de Lautrec: fris, braam, kers, aards, lichte tannines. De Caladoc druif is een kruising tussen Grenache en Malbec.
6. Le Chardonnay 2022 – Domaines des Homs: witte bloemen, citroen, steenfruit, boter, rijp.
Pairing: Tonijn Saku Wellington met tempura van berenklauw
Gang 4:
7. Syrah Terroir 2023 – Domaine la Grange: vol, sappig, cassis, pruim, peper.
8. Cabernet Sauvignon Grande Réserve 2020 – Domaines Paul Mas: vol, bes, braam, vanille, eiken.
Pairing: Sukade steak met jus en garnering van hondsdraf
Gang 5:
9. Roussanne Le Penchant 2021 – Calmel & Joseph: aromatisch, perzik, peer, grapefruit, anijs.
10. Merlot la Marouette 2022 – Jacques Frelin Vignobles: licht, sappig, rood fruit, blauwe bes, witte peper.
Pairing: Hollandse kazen met een zoete tapenade van geel nagelkruid
Groei biologische wijnbouw
In Frankrijk neemt het aandeel biologische wijngaarden al tien jaar lang regelmatig en sterk toe. In tien jaar is het aantal bijna verdrievoudigd. Languedoc-Roussillon is verreweg de grootste wijnstreek van Frankrijk, met 240.000 hectare aan wijngaarden – waarvan ruim de helft Pays d’Oc IGP wijngaarden – die zich uitstrekken van de Rhône in het oosten tot aan de Pyreneeën in het verre zuiden. Het is dus geen verrassing dat bijna een derde van alle biologische wijngaarden van Frankrijk hier is aangeplant. Pays d’Oc IGP produceert jaarlijks het equivalent van ongeveer 83 miljoen flessen biologische wijn, wat meer dan de helft van de totale biologische wijnproductie van Languedoc-Roussillon vertegenwoordigt.
De opkomst van biologische wijnbouw binnen de Pays d’Oc IGP classificatie hangt nauw samen met de ontwikkelingen hier in de afgelopen twintig jaar, zoals de technologische verbeteringen, een groeiende pool van talent en een toestroom van investeringen in de regio. In een wereld waar steeds meer bewustzijn is voor gezondheid en duurzaamheid kiezen creatieve en visionaire producenten steeds vaker voor (de overstap naar) biologische wijnbouw.
De productie van biologische Pays d’Oc IGP wijn bedraagt 620.000 hl, wat overeenkomt met:
- Een potentieel van 83 miljoen flessen
- 12% van de totale Pays d’Oc IGP productie
- Meer dan 50% van de productie van Languedoc-Roussillon
- De volgende verhoudingen: 41% rode wijn, 22% witte wijn en 37% roséwijn.
Sommelier Gerlinde Polak vertelt: ‘in de laatste jaren is geen enkele Franse wijnregio zo positief veranderd als Languedoc-Roussillon en dit geldt met name voor de Pays d’Oc IGP wijnen. Een gigantische transitie heeft plaatsgevonden van bulkproductie in de jaren ‘80, naar de kwaliteitswijnen die nu van de wijngaarden komen. Pays d’Oc IGP wijnen zijn goed gemaakte wijnen, voor een zeer schappelijke prijs. Het valt op dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt bij de Pays d’Oc IGP producenten, dit zorgt ervoor dat veel producenten in conversie zijn naar biologische wijnbouw of ondertussen al gecertificeerd zijn.’
Rijk aan natuurlijke voordelen
De Pays d’Oc IGP wijngaarden zijn rijk aan natuurlijke voordelen, waardoor zij de ideale plek vormen voor biologische wijnbouw. De zuidelijke zonneschijn en de constante briesjes die vanuit de Middellandse Zee door de valleien waaien, creëren de ideale omstandigheden voor de gezondheid van de wijnstokken. Hierdoor is er minder behoefte om pesticiden, herbiciden of meststoffen te gebruiken. In koelere, vochtigere gebieden is dit vaak moeilijker te vermijden. De Pays d’Oc IGP producenten die biologisch verbouwen zijn overtuigd van de voordelen van biologisch. Niet alleen omdat de wijnstokken en de bodem veel gezonder zijn, maar ook omdat de wijnen zelf beter gaan smaken. Gezonde wijnstokken die in balans zijn met langzaam en volledig gerijpte druiven leveren heerlijke, sappige en pure smaken op.
Over Pays d’Oc IGP
Het officiële wijnkwaliteitslabel Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) beslaat 50% van de wijngaarden in Languedoc-Roussillon en is marktleider in de export van Franse wijnen. Ruim 13.000 wijnproducenten brengen hier, in een wijngebied van 120.000 hectare gelegen tussen zee en bergen, hun creativiteit en vakmanschap tot uitdrukking. De veelzijdige bodemsoorten van de regio, samen met het gematigd mediterraan klimaat en de diversiteit aan druivensoorten bieden veel kansen en ruimte om grenzen te verleggen. Dit trekt een nieuwe generatie visionaire wijnmakers aan. Met gevoel voor de markt brengen zij frisse perspectieven en gedurfde smaken naar elke fles. Kwaliteit gegarandeerd want elke wijn wordt eerst geproefd door een testpanel voordat deze het Pays d’Oc IGP certificaat ontvangt.
Foto’s: Els van den Hoek
Pays d’Oc IGP Wines wordt vertegenwoordigd door Buro On/Off op de Nederlandse markt