Proeven met je oren, luisteren met je smaakpapillen, geroerd worden door je ogen. De multimediale proeverij Liquid Art zegt de beleving van wijn belangrijker te vinden dan alleen het drinken ervan. Dat klinkt veelbelovend. En daarom toog ik afgelopen november af naar het Amsterdamse Scheepvaartmuseum om de eerste editie, The Champagne Edition, te bezoeken. Want wat houdt dat eigenlijk in; een multimediale proeverij? En niet te vergeten: hoe zijn de champagnes?
Hoe gaat het in zijn werk?
Bij binnenkomst wordt ons uitgelegd dat je via een app op je smartphone een audiotour kan volgen. De tour bestaat uit drie verschillende routes en op iedere route proef je zeven tot acht champagnes. Gewapend met glas en strippenkaart begeven we ons naar de proeftafel van route nummer een om de eerste champagnes te proeven. De strippenkaart wordt afgevinkt en zo weet je precies waar je gebleven bent.
Multimediaal
De champagneflessen staan in de ruimte gepresenteerd alsof het kunstwerken zijn en via de audiotour hoor je een enorm enthousiast verhaal over de betreffende champagne. Ik vind het concept om multimediaal informatie over te brengen erg leuk en vernieuwend, maar hiermee valt het sociale aspect van het wijnproeven wel deels weg. Er is dus ook weinig interactie tussen de bezoekers. Na de eerste route maak ik zelf geen gebruik meer van de audiotour en bespreek ik de champagnes met mijn gezelschap. Een korte uitleg van de champagnes is ook te lezen in de app.
Het evenement is druk bezocht en het publiek is erg divers, van jonge Bourgondiër tot ervaren wijnkenner. Voor de allerjongste bezoekers is er zelfs een kinderhoek ingericht. Naast het proeven van champagnes zijn er ook masterclasses te volgen in een andere ruimte.
Drie druiven
De drie meest gebruikte druiven voor champagne zijn Chardonnay (wit), Pinot Noir (blauw) en Pinot Meunier (blauw). Daarnaast zijn er nog een aantal andere witte druiven (Arbanne , Petit Meslier en Pinot Blanc) toegestaan, maar die vertegenwoordigen slechts een heel klein deel van de aanplant. Om te zorgen dat de champagne wit en helder blijft moeten de blauwe druiven voorzichtig worden vervoerd en geperst en mogen de schillen niet te lang in contact staan met het sap.
Mijn favorieten
Op de eerste route proef ik de lekkerste champagnes en gaandeweg kom ik er achter dat de champagnes waar gebruik is gemaakt van Pinot Noir vaak favoriet zijn. Mijn top drie proef ik toevallig allemaal op de eerste route. Ter bevestiging ga ik voor een tweede minironde van mijn top drie.
De top drie blijft overeind!
André Clouet, Cuvée Silver Brut – 100% Pinot Noir; droog, mineraal, heeft een bite en een prettige structuur. Tonen van fruit, pruimen en een romige afdronk. Een deel van de druiven rijpt op de eikenhouten vaten van Château Doisy-Daëne uit Sauternes.
Mouzon Leroux, L’Atavique – 60% Pinot Noir 40% Chardonnay; deze champagne is volledig biologisch en biodynamisch verbouwd. Mouzon Leroux is een champagnehuis uit Verzy, een grand cru gebied. De champagne wordt gemixt met nieuwe oogst en een deel wijn geoogst in de voorgaande jaren om zo het gerijpte karakter te geven. Bloemig en fruitig.
Billecart Salmon – Mix van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Het is een elegante, ronde, evenwichtige en harmonieuze champagne, met een mooie balans tussen frisheid en tonen van rijp fruit.