Begin juli mochten wij bij de perslunch van Rond de Tafel zijn, waar maar liefst vijf sterrenchefs de komende twee maanden de sterren van de hemel koken. De chefs hebben hun keuken tijdelijk verplaatst naar de industriële Gashouder op het Westergasterrein. Iedere twee weken kookt er een andere sterrenchef en Erik van Loo (restaurant Parkheuvel**) trapte af.
Na een vriendelijk ontvangst worden we over een rode loper naar onze ronde tafel begeleidt. De ronde gashouder staat vol met alleen maar ronde tafels met minstens 1,5 meter ertussen. Wij zitten aan een chique opgedekte tafel voor twee met uitzicht op de grote ronde keuken, met erboven een enorme kroonluchter. Dat uitzicht op de keuken heb je niet geheel toevallig vanaf iedere tafel, gezien de ronde opstelling. Dat was ook hetgeen waar de heren die het evenement organiseren zo enthousiast van werden. ‘’Een enorm grote ronde ruimte, vol met alleen maar ronde tafels en een enorme ronde keuken als middelpunt’’. Wij snappen hun enthousiasme, het is een leuk concept dat goed uitpakt. Aan de grote tafels kun je zelfs op 1,5 meter afstand van elkaar zitten: volledig corona-proof uit eten.
De organisatie kent de locatie door en door want normaal gesproken houden zij zich bezig met een ander evenement op deze plek: het Amsterdam Wine Festival. Dit kon natuurlijk niet doorgaan vanwege de corona maatregelen, maar gelukkig was er snel een nieuw concept bedacht. In samenwerking met Les Patrons Cuisiniers hebben ze de volgende topchefs geselecteerd voor hun tijdelijke sterrenrestaurant: Erik van Loo van restaurant Parkheuvel** in Rotterdam, Richard van Oostenbrugge van restaurant 212* in Amsterdam, Egon van Hoof van restaurant Mos* in Amsterdam, Soenil Bahadoer van restaurant de Lindehof** in Nuenen en Wilco Berends van restaurant de Nederlanden* in Vreeland.
De wijn- en spijscombinaties
Delta wines is de trotse exclusieve wijnpartner van het culinaire evenement. Ook Duitse Wijn is een van de partners en alle wijnen (behalve het aperitief) die gecombineerd worden bij de gerechten van Erik van Loo zijn dan ook van Duitse bodem.
Bij binnenkomst kregen we een heerlijk glas de Venoge champagne extra brut in een prachtige coupe. Vervolgens kregen we fantastische wijnspijscombinaties voorgeschoteld. Maar dat mag je ook wel verwachten als Nederlands beste sommelier Koen van der Plas (beste sommelier Michelin awards) samen met de fijnproevers van Delta Wines de wijnarrangementen heeft samengesteld.
We genoten van de volgende wijnspijscombinaties:
Gang 1: Krab met grapefruit, munt, koolrabi en witte miso gecombineerd met een spätburgunder rosé uit Rheinhessen van Weingut Wittmann.
Gang 2: Bresse kip met ravioli, nieroogkreeftjes, bospaddestoelen, kreeftencrèmesaus. Gecombineerd met een blend van chardonnay, weissburgunder en grauburgunder uit Pfalz van Weingut Eymann.
Gang 3: Gepocheerde kalfshaas met gnocchi van parmezaan en groene asperges gepaired met de pinot noir van Franz Keller uit Baden.
Gang 4: Dessert van aardbei met savarin, vanille ijs en een krokantje. Dit werd gecombineerd met een Beerenauslese uit Rheinhessen van het wijnhuis Moselland.
Je kunt kiezen voor verschillende wijnarrangementen: een AOC arrangement, Premier Cru arrangement of een Grand Cru arrangement. Wij kregen de wijnen uit het Premier Cru arrangement, maar je kunt dus nog exclusievere wijnen drinken als je daar zin in hebt. Ook als je geen alcohol drinkt kun je je hart ophalen want er is een speciaal alcoholvrij arrangement samengesteld.
Heel de maand juli en augustus kun je corona-proof uit eten bij Rond de Tafel. Reserveren gaat via www.ronddetafel.amsterdam. De kaartverkoop van Rond de Tafel ging als een trein dus de kans bestaat dat er data helemaal volgeboekt zijn. Kun je nog een plekje reserveren? Zeker doen, want het is een aanrader!