Op uitnodiging van Oud Reuchlin & Boelen waren wij een week of twee geleden aanwezig bij een gastronomische avond vol champagne in de Loft van de iconische A’DAM Toren, waar de kandidaat voor de 53ste Prix Culinair bekendgemaakt. In het bijzijn van de nieuwe president van ‘La Maison Taittinger’, Vitalie Taittinger, werd aan talentvol chef Jan Smink de Prix Bokaal overhandigd. Met trots en enthousiasme zal hij strijden voor de wereldtitel eind januari 2020 in Parijs.
Zeven gangen walking dinner door oud-Prix winnaars
Met een zeven gangen diner op het menu, verzorgd door de oud-Prix winnaars, werd er (letterlijk en figuurlijk) op het hoogste niveau gekookt. Trotse ambassadeurs Lars van Galen (’T Lansink *), Jonathan Zandbergen (Merlet *), Jef Schuur (Bij Jef*) en Charly de Wijs (Chef aan de Werf) toverden de meest bijzondere smaakcombinaties uit de keukens van de Loft. De vierde gang werd geheim gehouden tot de bekendmaking van de winnende kandidaat. Paul Balemans (Commercial Director, Oud Reuchlin & Boelen) verwelkomde de genodigden en benadrukte de jarenlange banden tussen de wijnimporteur en het champagnehuis.
Vitalie Taittinger opent avond officieel
Vervolgens werd Vitalie Taittinger uitgenodigd om op het podium, waarmee deze culinaire avond officieel was geopend: “I am just freshly arrived from Reims, to celebrate with you the excellence of Gastronomy. This price is happening every year. We rejuvenated the traditional chefs competition and made a candidate ship selected by le Prix Jury, with the mission to put human on the centre of this culinary price.” De gerechten van de avond werden afgewisseld met de signature champagnes van het huis; Champagne Brut Réserve, Champagne Prélude Grands Crus en Champange Nocturne Sec.
Bekendmaking Nederlandse kandidaat
Na het derde gerecht verschenen Lars van Galen, voorzitter van Le Prix Culinair Nederland, en Vitalie Taittinger op het podium om de Nederlandse kandidaat bekend te maken. “De kandidaat die we als jury hebben geselecteerd is al een winnaar. Met 5 jaar ervaring in De Librije en 5 jaar ervaring in Lauwswolt en meerdere Bocuse D’Or titels op zijn naam weet hij als geen ander hoe het is om te presteren onder hoge druk en het einddoel niet uit het oog te verliezen en te winnen. Met veel genoegen presenteren we u vanavond Jan Smink, de 53e kandidaat voor Le Prix Culinair.” Met warm applaus werd Jan Smink (31), chef-kok en eigenaar van Restaurant Smink in Wolvega, op het podium uitgenodigd en ontving uit handen van Vitalie Taittinger de Prix Bokaal en een magnum fles Champagne Taittinger Brut Réserve. Smink.
Winnende gerecht Jan Smink
Alle gasten werden tijdens de onthulling getrakteerd op een eigentijdse uitvoering van de St. Jakobsschelp, het winnende gerecht uit handen van Jan Smink. Smink kan zich op gaan maken voor de internationale kookwedstrijd die eind januari 2020 zal worden gehouden in Parijs. De winnaar van de internationale finale gaat met een geldbedrag van €20.000,- naar huis ter ondersteuning van zijn/haar talent en ondernemerschap in de gastronomische wereld.
Na een gang of vijf en de nodige champagnes was het voor ons tijd om met de trein terug naar Rotterdam te gaan. Bedankt Oud Reuchlin & Boelen voor deze fijne uitnodiging!